onsdag 29 december 2010

Buggkungen

Häromveckan kom inbjudan som ett brev med posten, det är dags för årsfest igen i fotbollsklubben i slutet av januari. Ett hundratal föreningsmänniskor, såväl aktiva som ledare och passiva medlemmar sluter upp i festligt lag med allt vad det innebär av fotbollssnack, middag, barhäng och - vuxendans.

Jag tror jag har gått på den här årliga tillställningen fem gånger nu, och varje gång blir det katastrof. Inte så att det är tråkigt eller dålig stämning - tvärtom som fan. Inte så att jag blir full (eller jo, det har hänt...) men jag ligger inte i ett hörn och spyr. Ej heller ställer jag till med någon scen. Nej, det är på dansgolvet det skiter sig för min del. Jag kan nämligen inte dansa.

Så när de trevliga tjejerna och damerna i föreningen vill snurra runt på djävulens fyrkant med ett stycke dejlig dansk tackar jag alltid motvilligt ja, för jag har lärt mig att det inte går att tacka nej. Då börjar dom bara tjata och jag får strafftid på dansgolvet. Säger jag ja direkt räcker det oftast med en dans per dam.

Men nu har jag fan fått nog. Det får räcka med att jag inte kan prestera på planen, jag vill inte göra mig till åtlöje på dansgolvet längre.

Så jag har anlitat Moa som danslärare, det blir helt säkert succé. Nu ska jag bara fixa musik till bugglektionerna också. Inte för att jag inte tror att Moa är kapabel att hitta dansdängor, men jag känner mig mest hemma med mina egna tunes. Problemet är bara att jag inte kan ett skit om buggmusik. Den enda låten jag på rak arm kan komma att tänka på är den där Inatt Inatt Är Det Du Är Det Jag.

Så jag är i tacksamt behov av tips till träningstonerna, har ni några?

Återkommer så småningom med bilder från träningen när den drar igång. Eller inte.

Vi ses på årsfesten, damer!

tisdag 28 december 2010

Bäst av 2010 - Plats 1!

Så, vänner & ovänner. Med tre dagar kvar tills det nya året rings in är det dags att göra status för vad som egentligen hänt i 2010. Det kommer att handla om allt från fotboll till finska flickvänner och nånstans däremellan ska vi också klämma in ett nyårslöfte eller 100.

Men innan vi kan ta tag i alla dessa inslag är det läge att avsluta ett annat. Det är nämligen dags att kora årets bästa låt, den skönaste dängan i 2010.

När jag gjorde den här listan i början av december var valet enkelt, men så här i efterhand tycker jag att det var väldigt jämnt i toppen. Det kunde lika väl ha varit White Lies, Cold War Kids eller varför inte något med The National i toppen? Men valet föll ändå till slut på amerikanska enmansbandet Wolf Gang.

Fråga mig inte om bandet, för jag vet inte. Men jag tror dom är engelska, och att det ska komma ett album i 2011. Redan nu finns det ett par guldkorn. Back to Back, Lions in Cages och framför allt The King And All Of His Men.

Jag har väldiga problem att placera musiken i ett fack, det låter lite som att Rooney skulle möta Hard-Fi. Och då blir det förstås jävligt bra.

I stället för att gå in på detaljer är det lika bra att kasta upp årets bästa låt - och kanske årets märkligaste video... Mycket nöje!



Bäst av 2010:

1. Wolf Gang - The King And All Of His Men
2. White Lies - Bigger Than Us
3. Cold War Kids - Audience Of One
4. Klaxons - Echoes
5. Dúné - Please Bring me Back
6. Kent & Rebecka - Passagerare
7. Broken Bells - The High Road
8. Säkert! - Fredrik
9. The Script - Long Gone And Moved On
10. Oskar Linnros - 25
11. Roky Erickson & Okkervil River - Be And Bring Me Home
12. Nephew - The Danish Way To Rock
13. Apollo - Too Many Nights
14. Hej Matematik - Party i Provinsen


http://noonetonoone.blogspot.com/2010/12/bast-av-plats-6-5-4-3-2.html
http://noonetonoone.blogspot.com/2010/12/bast-av-2010-plats-10-9-8-7.html
http://noonetonoone.blogspot.com/2010/12/bast-av-2010-plats-14-13-12-11.html

Det finns inget dåligt väder, det finns bara hur fort man kör

Hemskt tjatigt, det här med väderleken. Överallt är det stora nyheter, och överallt är myndigheterna lika lamslagna. Att det kunde hända just här! Och Skånetrafiken är Skånetrafiken och gör ingen besviken. Eller jo, det gör dom ju, men dom överraskar ingen. Visst, jag förstår att det inte går att luffa fram tågen när det yr meterhöga snödrivor, men annars då? Varför bryter hela rälssystemet ihop när det faller tre snöflingor? Det är likadant på sommaren när det blir någon grad varmare än beräknat, då blir det solkurvor och tågen ställs in, för att rälsskruvarna i princip lossnar. Jo, det är faktiskt 2011 snart...

Man borde egentligen skita i vilket och ta det som det kommer. Jag menar, vädrets makter kan vi inte regera över. Jag försöker dra mitt strå till stacken genom att källsortera papper och fisa mindre, och samvetet har liksom kalsongerna blivit lite renare. En polare till mig påstår att det går att hantera snö och regn, det gäller bara att köra ännu snabbare så kommer man förbi det värsta ovädret.

Satt precis och zappade igenom morsans mäktiga kanalutbud. Började på SVT där de snackade om snön på Öland. Vidare till danska TV2 där Bornholm är det stora samtalsämnet. För en gångs skull. Visste ni att Bornholm är den platsen i Skandinavien som just nu har mest snö? Till och med vitare än Vellinge...

CNN gör ingen besviken heller. Inom loppet av tio minuter hann de berätta om snökaos i New Jersey, halkolyckor i Kina samt översvämningar i norra Australien. Katastrof-TV när jänkarna är i sitt esse.

Nej vad fan, nu går jag en sväng och avreagerar mig. Kanske kastar jag en snöboll och startar en lavin.

I så fall kan ni se allt om den på teve senare....

onsdag 22 december 2010

Bäst Av - Plats 6, 5, 4, 3 & 2

Jag hade utlovat en blogg om skor och den kommer. Men först kör vi fem bra låtar från året som snart har gått. Vilken tror ni är årets #1?


6. Kent & Rebecka Törnqvist - Passagerare


När jag hörde talas om att mina gamla storfavoriter (som gått ned sig enormt på de två senaste albumen) skulle göra en låt med Rebecka Törnqvist log jag förtjust. Har ni hört hennes Till Och Med En Kung? Gör det! Men när jag lyssnade på Passagerare första gången vart jag besviken. Tyckte att dom borde få så mycket mer ut av det här samarbetet. Låten växer dock, och gör sig mycket bättre när man slipper lyssna igenom hela albumet först. Albumet är skit, men Passagerare är fin. Så det så.





5. Dúné - Please Bring Me Back


Min familj är utspridd över hela Danmark, men basen är förlagd till en ö i Limfjorden vid namn Morsö. Inte långt därifrån ligger staden Skive, och därifrån kommer bandet Dúné. Inte undra på att jag känner mig faderligt stolt, ja nästan lite delaktig, när jag hör dom små snören spela. Jag gillade dom inte alls när de slog igenom, bortskämda snorungar med alldeles för många konstiga grejer över bokstäverna i bandnamnet. Men nu är allt förlåtet.





4. Klaxons - Echoes


Musikåret har varit närmast kliniskt rent från bra verser och refränger så därför känns det extra skönt att Klaxons fixar båda. Av någon konstig anledning får jag Killers-vibbar när jag ser videon, och jag inbillar mig att det inte är positivt. Annars kan jag bara säga bra saker, men jag har inte tid, för jag ska lyssna på resten av albumet medan jag slår in presenter till bröder som varit stygga i år.





3. Cold War Kids - Audience Of One


Förutom ett jävla bra bandnamn har man också en av branschens bättre sångare i Nathan Willett, och av någon konstig anledning går diskussionen varm på Tub-kommentarerna om han egentligen är en svart kvinna klädd i en vit mans vita skjorta. Hade förmodligen hamnat högst upp på listan om jag inte spelat sönder låten under året. I januari släpps albumet Mine Is Yours, och jag, jag längtar.





2. White Lies - Bigger Than Us


Är det bara jag som blir sugen på choklad när jag ser videon? White Lies har varit en uppenbarelse för mig i år och jag ser fram emot albumet Ritual som släpps i början av nästa år. Förstasingeln är större än oss och jag kan inte säga så mycket annat än att det går rätt in i hjärtat och själen och sätter sig, och lämnar inte förrän du lyssnat på listettan ett par gånger... 





Bäst av 2010:1.
2. White Lies - Bigger Than Us
3. Cold War Kids - Audience Of One
4. Klaxons - Echoes
5. Dúné - Please Bring me Back
6. Kent & Rebecka - Passagerare
7. Broken Bells - The High Road
8. Säkert! - Fredrik
9. The Script - Long Gone And Moved On
10. Oskar Linnros - 25
11. Roky Erickson & Okkervil River - Be And Bring Me Home
12. Nephew - The Danish Way To Rock
13. Apollo - Too Many Nights
14. Hej Matematik - Party i Provinsen


http://noonetonoone.blogspot.com/2010/12/bast-av-2010-plats-10-9-8-7.html
http://noonetonoone.blogspot.com/2010/12/bast-av-2010-plats-14-13-12-11.html

söndag 19 december 2010

Bambi Ain't Got Shit On Me

Tillåt mig att yttra mitt vida obehag över den rådande väderleken. Jag tror jag har nämnt det tidigare, att den här årstiden passar mig riktigt illa. Visst, jag gillar snön och blir aldrig för gammal för att krama en boll och plantera den i ansiktet på en god vän. Jag gillar ljudet som uppstår när man trampar nysnön kompakt, och jag tycker tjejerna är skitsnygga när kinderna blir röda och näsorna snuviga.

Men det finns en stor nackdel. Halkan. Varför måste det alltid bli halt och isigt? Mitt redan primitiva balanssinne sätts på stora prov i dessa månader. Bambi aint got shit on me.

Vi skriver den 19 december och jag har redan fått smaka på den hala asfaltens hårda kärlek sex gånger. Eller ja, två gånger var på gatsten och en i en hal trappuppgång, men det var inte ett bollhav man landade i någon av gångerna, om man säger så.

Värst var det för några veckor sedan, när jag var försenad till ett examinerande moment i skolan. Eller redovisning, som det heter på normalspråk. Genade över Möllevångstorget och belönades förstås med en rejäl vurpa. För övrigt på exakt samma ställe som jag kraschat på en vecka tidigare. Jag lär mig aldrig.

Så i stället för att upplysa mina klasskamrater om Jean Piaget fick jag sitta en timme på en obekväm stol på Vårdcentralen tillsammans med tre gamla kärringar. Ont som fan gjorde det i armbågen och jag var lite bekymrad för mitt nyckelben, som fått sin beskärda del av smärta i år. När jag väl blev undersökt var smärtan borta och den snabba diagnosen jag fick var att jag skulle ta det lugnt med armen i ett par dagar. Och vara försiktig. Jo tack.

I torsdags var det dags igen. I trappen halkade jag och studsade sju steg ned på min fläskiga bak, som en Slinky ungefär. Det såg nog roligare ut än vad det gjorde ont, men när jag vaknade på fredagen och skulle pallra mig till skolan kunde jag knappt gå normalt. Det kändes som om jag brutit rövbenet. I skolan gick jag som att jag haft en kärleksfull fängelsedejt, och tänkte att jag nog måste svälja stoltheten och inhandla vinterkängor.

Men egentligen, varför spendera en tusing på skor som man bara använder en månad om året, och som dessutom är obehagliga så in i helvete? Jag har ännu inte träffat någon som sagt att deras decemberdojjor är sköna. Och mina joggingskor är bekväma i alla lägen.

Bekväma - och livsfarliga.

Nästa blogg kommer förresten handla om skor.

måndag 13 december 2010

Sämst Av 2010 - Plats 3, 2 & 1

Okej, gott folk, det är dags att utse årets absoluta bottenskrap. Innan dess vill jag bara passa på att efterlysa en massör - eller ännu hellre en massös - till morgondagen då jag nog kommer lida av seriös träningsvärk. Har nämligen lirat badminton med grabbarna två gånger på fyra dagar och då har jag matchat resten av årets motionsdos med råge denna veckan. Kan man sjukanmäla sig på grund av träningsvärk? I morgon gästar Andreas palatset i dagarna två för tentaplugg och hur mycket min kropp än behöver knådas så har han fan bara att hålla fingrarna i styr. Men nog om min danska degighet, här kommer listan på årets största kalkoner.


Notera att jag inte lägger upp videos längre, det är helt enkelt för dålig kvalitet för att jag vill pusha för dem. Förutom ettan då, som är så skrattretande värdelös att ingen människa med sinnet intakt kan ta det seriöst.


3. Maria Haukaas Storeng & Måns Zelmerlöv - Precious To Me


Tänk er att det är precis efter Melodifestivalen. Sveriges smilfink har gjort succé som programledare och Norges största (och enda?) poptös lever alltjämt på sin schlagerdänga från häromåret. Vad göra då? Jo, föra dem samman och låta dem spela in en tuggummilåt så sockrig att man får hål i tänderna. Och inte nog med det - vi gör en video med världens samlade klichéer i ett! Vad får man då? Jo, en plats högt uppe på min skitlista. För övrigt hörde jag från en polare att Måns Zelmerlöv var en jävla tönt på gymnasiet. Nu förstår jag varför. Det var kanske då han skrev följande textrad saxad från låten: "that you're precious to me, and I can't let you go, maybe one day you'll see, that you'll always be, so precious to me"
Hiskeligt...


2. Train - Hey, Soul Sister


Tidigt 2000-tal. Jag hör låten "Drops of Jupiter" och faller handlöst direkt. Köper skivan och spelar sönder den på rekordtid.
Vi förflyttar oss tio år fram i tiden och konstaterar att gosse, som man kan gå ned sig. Jag som trodde att töntiga semiakustiska radiolåtar pikade med den där Mraz-fjanten, tog gruvligt fel. Något sade mig att det här skulle bli en plåga när jag ladd... lyssnade på albumet första gången och hörde ukulelen från helvetet. Och lyriken i Chicken Cherry Cola-klass. Men att det skulle bli en sån internationell sjukdom, det trodde jag väl inte. Cudos till Train som lyckats få in låtar på min Sämstlista två år på raken. Det brukar annars vara förbehållet skräp som Beyonce och Rihanna.
Och Madonna. Lever hon än?


1. Mange Schmidt - Wingman


Jag har alltid varit sotis på Bingo Rimér, denna playboy som umgås med kändiskåta plastflickor som gör vad som helst för en stund i rampljuset. Men aldrig har jag varit så avundsjuk som när jag såg honom bitchslappa Mange Schmidt i början av videon. Sen är det bara att plocka bort volymen och njuta en stunds Josefine Bornebusch, för den lille mesrappande stockholmstjockisen går fan inte att ta seriöst. Årets blåbär i alla kategorier. Vad fan är det hon har på sig förresten, snäckan?





Hädanefter har vi bara bra låtar kvar att redovisa. Som vanligt har psyket fått en rejäl smäll av researchen till den här listan, så det är bara rättvist om jag unnar mig en kopp lakritste och tio timmars sömn nu.

Sämst Av 20101. Mange Shit - Wingman
2. Train - Hey Soul Sister

3. Maria & Måns - Precious To Me 

4. Alle For Haiti - Skröbeligt Fundament
5. T-Pain - Reverse Cowgirl
6. Ludvig Bell - Jag Är En Idiot

7. Snow Patrol - Crazy In Love 
8. Bruno Mars - Amazing
9. Maroon 5 - Misery

söndag 12 december 2010

En vecka i text

Hej bloggen!

Du ska ju vara som en dagbok för mig så jag vill dela med mig av lite funderingar och reflektioner. Egentligen har det inte varit en särskilt händelserik vecka, men det har ju aldrig stoppat någon från att blogga så här kommer min vecka i text.

Måndag:

Denna veckan stod det praktik på schemat och morgonmänniska som jag är hade jag inga problem att stiga upp vid 7-tiden efter sisådär tre timmars sömn. Oh nej. Sen väntade en rutinmässig dag på Polhemgymnasiet i Lund där jag fick reda på att jag skulle hålla i tre lektioner senare i veckan, mina första. Samtidigt skulle min handledare skulle filma mig i undervisningen. Ämnet? EU och EMU. Mina paradämnen, vilken tur. Eller inte.
Skoldagen avslutades med ett elevrådsmöte där diskussionen mest handlade om tallriksautomater medan jag funderade på hur många timmar av min yrkeskarriär som kommer att spenderas på tråkiga möten. Jag kom inte fram till något svar. När jag kom hem skrev jag en artikel om damfotboll i division 5 och kände att jag gjort en så pass stor insats för världen att jag kunde stämpla ut för dagen.

Tisdag:

Morgonmänniska som jag är hade jag inga problem att infinna mig i Lund klockan 07.30. Problemet var bara att jag läst schemat fel och egentligen inte började förrän 09.45. Pyttsan. Efter skolan gick jag hem och sov ett par timmar innan det bar av över till rätt sida av Öresund för Champions League-match mellan FC Köpenhamn och Panathinaikos i sällskap med brorsan, Erik och morsan, faktiskt. Kallt som en isländsk valuta var det, men matchen var underhållande (hemmaseger 3-1) trots min återhållsamhet vad gällde alkoholen (skola dagen efter och jag är ju morgonmänniska, om det inte framgått). Jag kände mig inte så dansk då - merparten av fansen var påverkade på gränsen till fulla men så var det ju också en tisdag i Danmark...

Onsdag:

Det blev inte många timmars sömn - jag sover inte så mycket längre - men det gjorde inget då dagen var odramatisk på Polhem. När jag kom hem diskade jag och såg på senaste avsnittet av Boardwalk Empire. Sen använde jag sex timmar till att läsa på inför torsdagens EU- och EMU-snack. Som väntat var min kunskap bristfällig, men när jag lade mig var jag skottsäker. Studieteknik och framförhållning de luxe!

Torsdag:

Föga oväntat fixade jag mina tre lektioner briljant. Det stod faktiskt ganska mycket på spel - en dålig insats och jag hade lämnat in min avskedsansökan direkt. Praktiken är det enda som flyter på i plugget nu, allt annat är jag hopplöst efter i så det var skönt att jag fick en bekräftelse på att jag kan mitt skit. Så jag hänger kvar ett tag till och får ta mig an de där....sju...uppgifterna jag är efter. Oh - just det - på kvällen tvättade jag.

Fredag:

Chill sistadag på praktiken för denna gången. Lite nervös när jag skulle få omdömet av handledaren för första terminen, men på pappret stod det fina ord som "påläst" och "resurs" så jag verkar ha klarat mig för denna gången. Undrar bara när jag får se den där filmen med mina tre lektioner. Filmmys, någon? På kvällen väntade badminton med Robin, Lo och Johann. Vi lirade dubblar. Jag vann i par med Robin och förlorade med Lo. Men han hade brytningsfel på linserna vilket förklarar saken. Efteråt bjöd Lo på gott käk (som ni säkert kan se en bild på i Robins blogg inom kort..) och när vi kände oss mogna drog vi på barhäng och sen vidare till KB. Det var faktiskt så pass trevligt att jag vågade mig upp på dansgolvet, och när jag insåg min malplacerade miss gick jag hem. Halkade på vägen hem, vilket för min fallkvot upp till fem denna vintern. Jag behärskar verkligen inte den här årstidens underlag...

Lördag:

Väntad träningsvärk i kroppen, dock inte i skallen eftersom jag är en man som dricker med måtta. Eller så var det för att jag hade glömt att ta pengar med mig till KB. Hm. Kan ha varit min flitigaste dag på länge, jag läste ut bestsellern Pedagogik för 2000-talet och lika tunga Barn- och Ungdomspsykologi och kände mig gammal när jag dissade Moas inflyttningsfest för Piaget och Maslow. Som sauce på brödet läste jag också ut Ken Folletts tegelsten Pillars of The Earth, en förträfflig medeltidshistoria på ungefär 1000 sidor. Vuxenpoäng!

Söndag:

Såg mitt Tottenham spela 1-1 mot Chelsea. Nog sagt om det. Har lagat pannbiff med lök och potatis, så jag är lite gasig i maskinen just nu. Har diskat, dammsugit och moppat golvet. Och bajsat två gånger. Tänkte egentligen springa en runda, men mitt danska sidfläsk tål inte temperaturer under fryspunkten, så det blev hemmaträning i stället - femton armhävningar och ett avsnitt av The Wire, alltså...

-----

Fan vad jobbigt det här var, och då har jag ändå inte gjort ett jävla skit. Hur pallar folk?

Sämst Av 2010 - Plats 6, 5 & 4

Okej, gott folk, vi börjar närma oss slutet på den sämre resan och mellan pedagogikplugg och grapefrukttugg smäller vi in tre rykande skitspår. Jag ber om ursäkt för att bloggen numera bara behandlar musiklistor och lovar bättring i morgon i form av ett klassiskt blogg.se-inlägg, ni vet ett sånt där jag skriver om min gångna vecka i kronologisk stil och tar upp allt som är intressant för mig men inte för någon annan. Sen väntar också ett något djupare inlägg när vi ska ta oss an livets eviga spörsmål och upphov till förvirring - kvinnor...

Men först:

6. Ludvig Bell - Jag Är En Idiot

Har potential att hamna högre upp på listan men jag gillar det faktum att han har självinsikt. För endast en idiot kan göra en låt som är så pass dålig. Eller vad sägs om följande textrader:

Du är glad 
Det har jag sett nu på din statusrad
Och alla bilder ifrån någon bar
Där verkar du glad

Högklassigt, verkligen. Ungefär i samma klass som Yeah Yeah Wow Wow-Martin och Vacker Utan Spackel-Joakim Hillson. Och då behöver vi inte nämna att han har ungefär lika mycket utstrålning som pardansen på Nobelmiddagen. Vilken kändis är det han liknar? Ed Norton?



5. T-Pain - Reverse Cowgirl

En Sämst Av-lista är aldrig komplett utan en total sågning av valfri amerikansk hiphophafs, eller "negertamtam" som farsan min så smakfullt kallar genren. I år föll valet på tjockisen från A-team på grund av den fyra minuter för långa historien om tjejen som ska tas på ett visst sätt. Om ni kan plåga er igenom klippet så var snälla att berätta för mig hur många gånger han yttrar ordet "Hey" totalt. Det här hade varit lite småroligt om han hade haft självdistans, men fantastiskt nog verkar han mena vad han "sjunger". Ruggigt att 1 ½ millar har sett klippet på Tuben.



4. Alle For Haiti - Skröbeligt Fundament

Tyvärr har mitt broderfolk en beklaglig ovana att samla ihop en bunke B-kändisar och gråta ut så fort någon katastrof drabbar världen. Det finns inget som irriterar mig mer än alla dessa stödlåtar där pengarna "går oavkortat till hjälporganisationer" och så vidare. Jo visst att de gör. Och hur kan man inte bara göra en låt som är så eländig i såväl text som sång, men även innehåller faktafel? För inte fan var det väl ett blixtnedslag som orsakade helvetet i Haiti? Gör om, gör rätt. Fast gör helst inget alls i den här stilen framöver, era överbetalda, skitspridande, likgiltiga jävlar.



 Aaaah, det var skönt att få ur sig lite aggressioner!

Sämst Av 2010

1.
2.

3.

4. Alle For Haiti - Skröbeligt Fundament
5. T-Pain - Reverse Cowgirl
6. Ludvig Bell - Jag Är En Idiot

7. Snow Patrol - Crazy In Love 
8. Bruno Mars - Amazing
9. Maroon 5 - Misery

onsdag 8 december 2010

Bäst Av 2010 - Plats 10, 9, 8 & 7

Nedräkningen fortsätter i takt med att decemberdagarna försvinner. Är det nån mer än jag som inte hittat julhumöret än? Skit samma, här kommer några fler bra låtar från året som är 2010.

10. Oskar Linnros - 25

Fy fan vad skönt att man inte är 25 längre. Eller äh, jag märker ingen skillnad. Jag läser egentligen inte så mycket in i låten, bortsett från att den är bäst på en skiva som otroligt nog föll mig i smaken vilket är konstigt då Snook var vitlök för min vampyrsjäl. Men det här är faktiskt okej, mer än okej. Frågan kvarstår dock; vad är en sommarkatt?



9. The Script - Long Gone And Moved On

Som ni kanske märker så är det helt en annan låt i den urtöntiga videon, den låten fungerar också fint men är inte i klass med Long Gone And Moved On. Tyckte bara att det var lite fattigt att ha med tre låtar i sträck i sträck utan musikvideo. Irländsk RNB-pop borde sedvanligtvis inte falla mig i smaken, men fan, även jag överraskar ibland.



8. Säkert - Fredrik

När jag blir stor ska jag gifta mig med Annika Norlin. Tänk så mycket stoff hon får då, att skriva nya låtar om hur mycket som är fel. Jag såg henne live i Lund förra veckan och det var faktiskt lite av en besvikelse, men det ändrar inte på det faktum att det här är en ypperlig popdänga som faller ett popsnöre som mig i smaken.



7. Broken Bells - The High Road

Ett ganska slätstruket album med ett slipat förstaspår. Avsaknaden av refräng gör ingenting alls i det här fallet, ej heller att videon är av det skummare slaget. Jag tror dom kallar det konst. Försångaren ser så där nonchalant arrogant ut som man ska göra när man vet att man gjort en bra låt.




Bäst av 2010:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7. Broken Bells - The High Road
8. Säkert! - Fredrik
9. The Script - Long Gone And Moved On
10. Oskar Linnros - 25
11. Roky Erickson & Okkervil River - Be And Bring Me Home
12. Nephew - The Danish Way To Rock
13. Apollo - Too Many Nights
14. Hej Matematik - Party i Provinsen

http://noonetonoone.blogspot.com/2010/12/bast-av-2010-plats-14-13-12-11.html

söndag 5 december 2010

Bäst Av 2010 - Plats 14, 13, 12 & 11

Jag känner att jag borde skriva lite om min vardag som för tillfället är ganska turbulent. Gårdagens middag med journalistkollegorna var dock ett välkommet avbrott i snöslasket som också kallas mitt liv, och musik är en annan frizon. Därför tänkte jag här bjuda på fyra av årets bästa låtar, som valts ut av en skrämmande enig jury bestående av mig.


Därför kommer här plats 14 till 11. Egentligen hade jag 15 på listan men den ena var tydligen med två gånger. Jag är skarp, jag.


14. Hej Matematik - Party i Provinsen


Ett "fedt nummer" som vi säger på rätt sida av sundet. Ni kanske känner igen den ena av snubbarna som killen från Aqua, och då känner ni rätt. Det här är en låt som funkar i alla slags väder, och hade jag haft rytmer i blodet hade jag förmodligen insisterat på att den skulle spelas på samtliga Sveriges dansgolv. Men då hade jag väl blivit utslängd, som vanligt. Det är inte alla som förstår sig på min briljans. Kolla in klippet, jag rekommenderar en tit(t) i slutet av klippet när en av dom snygga tjejerna håller på att göra en nipslip. Jag är inget pervo, men jag gissar på att det ungefär är 3.04 in i videon...





13. Apollo - Too Many Nights


Wow! Tänkte jag när jag hörde låten i radion på väg hem från faderlandet. "Har The Killers släppt nytt?" Så när jag kom hem dutubade jag låten direkt och döm till min förvåning när jag insåg att det inte var Killers, utan danska bandet Apollo som skamlöst kopierar sina amerikanska kollegor. Försångaren är för övrigt jävligt lik Peter Jöback. Men när allt dåligt är sagt så är det faktiskt en ganska bra låt. Lätt bästa Killers-kopian i år...





12. Nephew - The Danish Way To Rock


Nej, nu får det fan räcka med danska band på listan. Nephews VM-låt från i somras får avrunda de rödvita inslagen på bästalistan för i år. Mästerskapet gick åt helvete för mina landsmän men det var knappast bandets fel. Coolaste fotbollslåten på länge. Säger man fortfarande "cool"?





11. Roky Erickson with Okkervil River - Be And Bring Me Home


Den stora skrällen på listan, för inte trodde jag att en gammal countrypundare som Roky skulle kunna göra något så pass bra. Jag visste inte ens att han levde längre efter allt han varit igenom av missbruk & psykbrott. Att Okkervil River skulle vara ett högklassigt kompband visste jag, men att de tillsammans skulle göra årets album i True Love Cast Out All Evil var en överraskning av format. När jag lyssnar på albumet känner jag att jag vill sitta i en gammal trävilla i sydstaterna och dricka Jack Daniels och böla. Av lycka, då...





 Sådär, årets 10 bästa låtar kvar att redovisa.

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11. Roky Erickson & Okkervil River - Be And Bring Me Home
12. Nephew - The Danish Way To Rock
13. Apollo - Too Many Nights
14. Hej Matematik - Party i Provinsen

onsdag 1 december 2010

Sämst Av 2010 - Plats 9, 8 och 7

Okej, det har blivit dags att redovisa årets sämsta låtar. Jag hittade nio som jag av olika anledningar stör mig på. Mindre snack - mera listattack!


9. Maroon 5 - Misery


Jag kan förstå varför 20 miljoner människor sett den här videon på Tuben, men jag hoppas verkligen det är med volymen på allra lägsta nivå. Skvallerkällor säger att tjejen i videon också är försångarens flickvän, och då klandrar jag honom inte om han hellre vill ha en hård omgång av henne än stå i studion. Jag gillade Maroon 5 när de släppte sitt debutalbum med låtar som This Love och She Will Be Loved, men sedan dess har det bara gått utför. Textmässigt har man gått tillbaks till högstadierötterna och numera kan jag bara tycka att Adam Levines röst är tjatig snarare än unik.




8. Bruno Mars - Amazing


Näst efter Miike Snow måste Bruno Mars väl vara det fjompigaste artistnamnet på länge? Det värsta med den här låten är att när jag såg videon första gången visste jag att 1) det skulle bli en jättehit och 2) när han börjar sjunga sina menlösa verser inser man direkt att det bygger upp till en djävulskt irriterande refräng. Men att den skulle vara SÅ irriterande hade jag nog aldrig kunnat gissa.




7. Snow Patrol - Crazy In Love


Jag är inte mycket för covers, de blir sällan särskilt bra. En hands fingrar räcker förmodligen till att lista alla dugliga covers i min bok, och den andra hands centralt placerade finger får Snow Patrol i synet efter den här förskräckliga versionen av en låt som redan var horribel. Det börjar sina bland mina negativa synonymer, så vi kan väl sammanfatta med att vara överens om att det här stinker? Synd, för snöpatrullen är annars ett av mina favoritband. Men även en sol gör skitmusik ibland...




Nästa gång tar vi platserna 4-6, och här snackar vi en rejäl kvalitetssänkning jämfört med nyss redovisade låtar.
--------
 Sämst Av 2010:

1.
2.
3.

4.
5.
6.

7. Snow Patrol - Crazy In Love 
8. Bruno Mars - Amazing
9. Maroon 5 - Misery

Bäst Av 2010 - Dom som försvann

Det är många bollar i luften just nu, eller vad man säger. Jag har lite svårt att få struktur på min vardag och det som snurrar i min skalle, men jag jobbar på det. Det tar vi i ett annat inlägg.


Vad jag däremot har bättre koll på är musik, och precis som i den gamla bloggen är det dags att göra den årliga summeringen av vad som varit hit och shit i 2010 - allt enligt min kräsna smak förstås.


Efter noggrann sortering har jag nu en lista på 15 låtar till bra-listan och 9 till dålig-listan. Tyvärr fick jag plocka bort några guldkornskandidater för att listan inte skulle bli alldeles för lång, men jag tycker ändå det kan vara värt att delge dem för er. Här är låtarna som var riktigt bra, men inte tillräckligt för Bäst Av:


------


The Courteeners - You Overdid It Doll


Skön låt som man kan lyssna på i alla sorters humör, men det är kanske inte enbart positivt eftersom den därmed inte kan göra det där avgörande intrycket. Men som sagt, skön. Courteeners bästa låt är för övrigt Not Nineteen Forever, lyssna på den också. Där snackar vi världsklass!









UFO feat. Steffen Brandt - Fallit


Det har varit ett tungt år för dansk musik enligt mig, den där Rasmus Seebach har gjort livet surt för mig mer än en gång och jag fattar ärligt talat inte hypen. Därför var det skönt att här i november snubbla över det här alstret. Ufo & Yepha är ett tungt namn på den danska hiphopscenen och ni som känner mig vet att hiphop är min bag. Mitt hood. Steffen Brandt må vara tusen år gammal, men hans röst är speciell och passar faktiskt överraskande bra här.





och sist men inte minst...

Miike Snow - Silvia

Urlöjligt bandnamn, och låten missar topplistan för att den är åt helvete för lång. Vem är det försångaren liknar? Kommer inte riktigt på det där. Trummisen liknar i alla fall en korsning mellan min klasskamrat Karl och Filip Hammar.. Men nu får det vara sluttjatat - det är ju trots allt ett trevligt nummer.



Nästa gång återvänder jag med tre ruskigt dåliga låtar. Sågen är ju trots allt mitt favoritverktyg...