tisdag 22 oktober 2013

Den knackade bouleamatören



I går stack min gode vän Christian och jag till Malmö Boulebar vid Drottningtorget för att mäta krafter med traktens boule-elit. Stället hade bjudit in till gratis bouleturnering för gemene man och givetvis nappade vi.

Det skulle dock visa sig att motståndet var minst sagt kvalificerat. Av de åtta par som kom till start var sex mer eller mindre halvproffs medan lag Boulimikerna (förlåt men vi kom inte på något bättre) och ett lag med Paul Tilly var glada amatörer. Resten var stammisar, många kom med sina egna bouleklot och hade snofsiga dukar som de torkade kloten med.

Eftersom vi var hopplöst underlägsna (en motståndare frågade om vi spelade i Malmö - Christian svarade att vi spelar ungefär en gång varannan sommar) gynnades vi av handikappsystemet. Man spelar ju först till 13 och fick vi inte börja med 11-0 så fick vi börja med 12-0. Helt tappade inom gamet är vi dock inte så det lyckades oss faktiskt att ta hem de båda matcherna. När det sedan kom till kvartsfinaler åkte vi dock på smisk, och lämnade inte helt överraskande som de först utslagna.

Jag är djupt imponerad över skickligheten som de inbitna boulefantasterna besitter. Från sex meters håll stegade de nonchalant upp och stötte bort (eller "knackade" som vi säger på fackspråk) våra klot de få gånger vi var närmast. Min vapendragare Christian gjorde ändå en bra insats överlag och drog hem flera poäng överlag - jag var rostig för dagen.

***

Boulebaren är ett av två ställen i Malmö där man kan syssla med den franska gubbasporten även vintertid. Var den andra ligger? Bouletofta. Jo, det är sant.

***

Det är när man möter ett lag som kallar sig Folkets Park Petanque som man inser att man inte är favoriter i den matchen.

***

En snabb ordlista, för den oinvigde:

Knacka = stöta bort motståndarens klot
Döda spelet = träffa lillen så att den åker utanför spelområdet och att man därför får börja om.
Utbrista "snyggt!" om motståndarens kast = sublimt anklaga motståndaren för att ha en jävla tur.

***

För övrigt har det gått 21 dagar av sober oktober - jag var till och med nykter under matchens gång. Lite för nykter...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar