tisdag 30 augusti 2011

I en husvagn med Hitler

I morgon bitti drar jag till Stockholm. Igen. I dagarna fyra ska jag och min ädle kollega Robin stå i en vagn och sälja knäckebröd i samband med Tjejmilen. I kockrock och tillhörande mössa ska vi två skåneskojare promota knäckebröd från Dalarna, undrar hur trovärdiga vi kommer att vara...? Robin oroar sig mest för att kockmössan inte ska passa mitt "gigantiska hue". Jag oroar mig lite för om jag och Robin kommer att vara vänner efteråt, rykten säger att han kör nasselägerdisciplin när det är arbetstid...

Äh, det kommer säkert gå bra. Är ni i närheten får ni komma förbi och hälsa, och köpa en macka eller två. Här var det tänkt att jag skulle göra en snygg övergång från Stockholmstripp till Skånetripp men jag orkar inte riktigt. Åkarp avverkades häromveckan men jag har shoppat mig trött i dag (nya skor och jacka för typ 3000 dask inalles - ouch) och följt upp det med en tvättid, så jag tänker skämma bort mig med ett glas vatten och en banan innan jag går och kinesar.

Men jag ska förstås inte undanhålla en fin cliffhangerbild från Åkarp. Det här är ungefär vad ni kan se fram emot - och mycket lite mer...



Ny konstgräsplan i Åkarp. Jo för fan!

söndag 28 augusti 2011

Mer än en hobby

För snart ett år sedan - den tredje september 2010 - fattade jag beslutet att lämna mina uppdrag i fotbollsklubben hemma på den sydöstskånska slättplätten. Jag avsade mig min plats som sekreterare och ledamot i styrelsen och även i herrsektionen. Jag spelade inte en match den säsongen. Jag prioriterade studierna och satsningen på läraryrket och kände inte att jag hade tid (och råd) att fara fram och tillbaks mellan Malmö och Köpingebro, så klubben fick stryka på foten. Framtid först.

***

Det var då det. När jag bestämde mig för att avbryta lärarstudierna i våras hamnade jag helt plötsligt i en situation där jag bara hade frilansskrivandet kvar i min vardag. Ingen skola, ingen fotbollsklubb. Inget kul. Inget att brinna för. Men klubbkänslan gjorde sig påmind, jag återfick min plats i styrelsen och även i herrsektionen. I år har jag till och med tränat en handfull gånger med herrlaget, och spelat sju matcher.
Vi är ganska risiga och får kämpa hårt för att stanna kvar i division 6, men vi har i alla fall kul. Och jag stortrivs.

***

Det är en kick att bidra med något som gör ett lag eller en klubb lite bättre. Jag förstår mig inte på dem som inte engagerar sig i något ideelt som till exempel en idrottsklubb eller ett välgörenhetsprojekt. Gemenskapen och garven man får är något som man inte hittar så många andra ställen. Glädjen när ett bra beslut tas, det dagliga arbetet i det tysta, vetskapen om att man gör något som kommer att påverka många människor i lång tid framöver. Visst, allt är inte positivt och folk (konstigt nog oftast de som sitter utanför på sina feta rövar och gnäller) har åsikter om allt, men man lämnar inte ett skepp bara för att det stormar ibland.

***

I morgon har mitt stolta herrlag gemensam aktivitet i byn, vi ska inventera och sortera i den lokala mataffären för några tusenlappar till lagkassan. Klockan 08 drar vi igång. Jag har åkt hela vägen från Malmö bara för att hjälpa till. När vi är klara framåt 12-snåret beger jag mig österut igen. 130 kronor inalles. Dumt, kanske vissa tycker, men jag kan fan inte låta bli. Klubben och familjen (och de enstaka vännerna som inte lämnat Ystad än) är de enda - men ack så stora - anledningarna till att jag fortfarande åker fram och tillbaks mellan Malmö och hemtrakten. Ibland har jag till och med funderat på att flytta hem till Ystad igen, men det vore att vinka adjö till alla framtidsutsikter. Men man vet fan aldrig.

***

Borde kanske försöka sova nu, ska ju trots allt upp om sex timmar. De närmaste veckorna är fullspäckade med klubbuppdrag för min del: Styrelsemöte, protokollskrivning, sköta hemsidan, döma ungdomsmatcher, spela och träna med mitt eget lag, lösa tränarfrågan inför nästa säsong, bygga upp organisationen, jaga sponsorer, skriva matchreferat och mycket, mycket mer.

Och jag älskar det.

fredag 26 augusti 2011

Plåster på patten och fest hela natten

Sitter här i mina budgetkalsonger och svettas i sensommarnatten trots att fönstret är öppet och jag är sensuellt halvnaken. Är det för att jag har den bärbara i knät och Asus-fläkten rostar mina nötter på äkta festivalvis som jag inte kan sova? Är det för att jag drack sju olika sorters whiskey i min debut i Tomelilla Whiskyklubb som magen gör uppror och håller mig sömnlös? Eller är det kort och gott för att jag var i Tomelilla?

Jag vet inte. Vad jag däremot vet är att jag ska spela fotbollsmatch i morgon. Bortamatch mot serieledande Vången. I Oxie. Det blir min tuffaste fysiska utmaning sedan - och här kommer den snygga överlämningen - ....

...halvmaran i Malmö för två helger sedan.´Alla ni som skummat igenom min blogg det senaste året kan inte ha missat mitt konstanta tugg om denna djävulens utmaning. Natten före loppet skrev jag en inför-blogg där jag förklarade de dåliga förutsättningarna och garderade mig till höger och vänster.

Vaknade upp på dagen och kände mig pigg. Käkade havregrynsgröt och krängde en banan samt två koppar kaffe. Fan vad nervös jag var. Tänkte att jag skulle bli bajsnödig under loppet om jag skulle vara ute i tre timmar. Fanns det toaletter längs banan? Tillsammans med Anders och Erik tog jag Citytunneln neråt stan och promenerade sedan till startområdet där Hasse mötte upp. Uppvärmning sket vi i "de första tio kilometerna får vara uppvärmning" och iväg bar det vid 15-tiden. Hasse och jag, som aldrig sprungit längre än 12 kilometer i ett svep, tog plats längst bak i startfältet och försvarade våra positioner tappert. Ett tag spanade jag ut över det tvåtusen-hövdade startfältet och tänkte 1) jag har aldrig förlorat mot så många människor som jag kommer att göra i dag och 2) det finns en ganska god chans att jag blir toksist. Ställer man upp i en halvmara har man väl tränat?

Nåväl, Hasse och jag höll makligt tempo första 5 och jag fick fint stöd av vännerna längs vägen, eftersom rutten gick förbi centrum och pildammsparken där folk ändå utförde sina vanliga lördagssysslor. Tror nog inte någon avbröt sin shopping för att heja fram mig.

Efter fem kilometer pinnade Hasse iväg med sin kenyanska kondition och jag blev kvarlämnad åt elefanterna. Tillsammans med Lars från Kungälv tog vi det i lugn och ro tills han fick ryggskott och jag sprang vidare. Vid 13 k insåg jag att jag någonsin sprungit så långt i mitt liv och firade med ett ljummet glas Harboe som en vänlig åskådare bjöd på. Mina smaklökar var dock lika domnade som mina puddingben vid det laget så det kunde lika gärna vara hans middagstömning jag svepte. Skitsamma, jag fick mer energi. Eller inte. För från kilometer 14 till 20 gick jag. Benen var helt slut. Skallen funkade och överkroppen likaså men min totala avsaknad av träning inför loppet straffade sig. Väntade in Lars, och vi hade följe vägen in, där vi gjorde en storstilad finish och sprintade om platserna 2187 och 2188. Av 2207. Den tävlingen vann jag i alla fall med den ganska pinsamma tiden 2 timmar och 54 minuter.

Men jag genomförde och överlevde och kunde festa som en kung på kvällen, vilket vittnar lite om att det kanske fanns mer i tanken än vad jag omedelbart plockade ut.

Dagarna efter kunde jag knappt gå. Vänsterfoten var en enda stor blåsa, jag var hår- och hudlös på innerlåren och mina bröstvårtor var två stora sårgårdar eftersom mina prisbelönta nipples hängde med tröjan när jag tog den av mig efter målgången. Note to self: tejpa titsen nästa år. För nästa år blir det favorit i repris. Då ska jag springa hela vägen, slå Lars från Kungälv och festa ännu hårdare på kvällen.

Är ni på?

Här en bildkavalkad, ljuvligt förevigad av Carro:


Tandläkarhögskolan efter 3-4 kilometer. Fortfarande fräsch nog att highfiva Nordin. Eller om jag går in för en kram.


Stod ett band och lirade, så jag drog iväg ett spontanriff, vilket förklarar mina två fötter planterade i marken. Skit i det. Fokusera i stället på Hasses lätta löpsteg till vänster om mig.


Spurten mellan mig och Kungälv-Lars. Han vann den eftersom jag prioriterade high-fiven på målrakan...


Jag är jävligt nöjd och koncentrerad på högfemman medan Lars den jäveln lägger in kolet utanför bild.


Nära nu...


Där satt den! Penny for your thoughts, Erik...


Tröttheten (eller chocken över speakerns klädval) satte in sista tio och Lars kom först i mål. Men jag skrattade bäst och sist eftersom han startade en minut före. Bruttotid is a bitch...

tisdag 23 augusti 2011

När saker händer vilar bloggen

Juli-augusti har varit ganska förödande månader för mitt lilla skötebarn här på webben. Det är inte så att jag inte haft något att skriva om, jag har bara haft mycket annat för mig som är viktigare & roligare än att föra virtuell dagbok. Bland annat har jag jobbat hårt på redaktion, sprungit en halvmaraton, planerat fest, haft fest, planerat inför kommande studier och skött min fotbollsblogg, som blir allt roligare att skriva på - speciellt eftersom det ger eko både hos läsare och arbetsgivare. Och så har där förstås varit en och annan vägtripp. Åkarp för några veckor sedan. Höganäs på fredag. Höganäs!

Men nu. Sömn. En handfull hederliga och hårt arbetande byggarbetare var så hjärtans bussiga att de väckte mig klockan 07.35 i morse med vad som verkade vara nån gigantisk kvarters-såg. Skitbra, jag behövde vända dygnsrytmen efter några konstiga dagar.

På återbloggande i morgon - då berättar jag allt om det där maratonloppet.

lördag 13 augusti 2011

Mitt kungarike för en målgång

I morgon står jag inför min tuffaste fysiska utmaning hittills i mitt 27-åriga liv.

För er tappra läsare som mot förmodan inte vet bakgrunden så har jag anmält mig till Malmö Halvmarathon, 21 kilometer genom hjärtat av Malmö, förbi arenan och Zlatan och tillbaks till hamnen där allt började. Det låter inte särskilt långt när man sammanfattar bansträckningen, men det kommer vara de längsta och hårdaste meterna jag någonsin sprungit/joggat/gått. Och där är en jävla massa av dem.

Jag har aldrig sprungit längre än 12,5 kilometer i ett svep. Det var tidigare i somras, närmare bestämt juni. Det konstiga var att jag mådde hur bra som helst både när jag sprang i mål och när jag vaknade dagen efter. Det var också då jag tränade som mest, maj-juni. Sen var jag förkyld i två veckor, och sommarvikariatet på tidningen började vilket innebar långa dagar framför datorskärmen och en total illvilja till allt som heter träning. För ett par veckor sedan genomförde jag en lång runda på Bornholm, och bortsett från en och annan fotbollsträning och tennismatch har det varit sofflocket för hela slanten.

Förra veckan åt jag 12 glassar. Jag tränade 0 gånger. Jag har gått från 72 till 76 kilo på vågen. Jag har lagt ned mer tid på att planera lördagkvällens fest än på taktiken till loppet, vilket väl säger en del om mina prioriteringar för morgondagen.

Jag inbillar mig att det inte blir så tufft om man bara tar det lugnt i början. De första 10 kilometerna ska jag genomföra i pinsam snigelfart, jag ska lägga mig bland de sista i klungan. Mår jag bra efter milen ökar jag tempot. Är jag helt slut kommer jag gå resten och jogga när det känns bra i kroppen. Jag har ingen tidsmässig målsättning, det skiter jag ärligt talat i. Jag ska genomföra. Om jag så ska gå sista milen så ska jag genomföra. Tidsgränsen är på 3 ½ timme och det bör jag klara, det låter ju inte så farligt. Men man ska aldrig säga aldrig.

Jag har inte förberett mig ett skvatt vad gäller kosthållning och uppladdning. Jo, jag lät bli kaffebrödet i dag på fikan på jobbet. Bra, va? Jag kommer inte köra strikt löparoutfit. Ni som vill heja fram mig - och jag hoppas ni är många - ni kan leta efter någon i följande utstyrsel:



Vad tror ni? Hur kommer det gå?

Heja mig!

fredag 12 augusti 2011

Två månader, en evighet?

Hej, jag heter Sören och har varit nykter i två månader. Jo, det är faktiskt sant, det var jubileum igår. Den 10 juni utnyttjade jag det tredje och sista frikortet som jag gav mig själv i början av april då jag gav mig själv alkoholförbud fram till halvmaran och den efterföljande festen nu på lördag.

Det är många frågor som har ställts sedan min 27-årsfest i april där jag bestämde mig för att lägga flaskorna i förrådet fram tills nu. Om man alltså bortser från schlagerkvällen, påskdagen och studenten där de tre frikorten användes. Med måtta, vill jag tillägga. Här är några av frågorna och några av svaren, i tradigt intervjustuk.

***

Fan, Sören, vad tänker du på? Varför gör du det här?

Jag tänker på framtiden. Jag tänker att eftersom vi har problem med just alkohol i familjen och har haft det genom generationer så vill jag föregå med gott exempel och kan jag påverka någon - förutom mig själv - positivt med mitt beslut så är mycket vunnet. Sen tänker jag också på min egen kropp och knopp. Det är riktigt skönt att slippa bakfylleångesten, det är underbart att inte ha dagar som du bara sover bort för att du drack för mycket kvällen innan. Den där ångesten har ofta haft ett tajtare grepp om mig än vad jag egentligen vill erkänna, så det är skönt att man har rensat ut den ur kroppen.

Hur har det gått då? Går det egentligen att festa utan att ha druckit sprit?

Det går säkert, jag blir bättre på det för varje gång utan att vara särskilt bra. I början kände jag mig helt vilse, ovälkommen och osocial, snudd på utstött och definitivt uttittad. Fast så farligt var det säkert inte, det var bara så det kändes. Men jag måste säga att jag är imponerad av de som har den där naturliga berusningen i kroppen, de som inte behöver dricka för att ha kul, beträda dansgolven och hålla låda. Jag för en undanskymd roll på fester när jag är nykter, inte för att jag är blyg men för att de som dricker syns och hörs mer. När det är pubkvällar hänger jag med och tar en kaffe, en mangojuice eller en vatten och det funkar hur bra som helst. På fester & sittningar dricker jag helst vatten och går hem med gott samvete när folk börjar bli onyktra. Om det är tråkigt, det skiter jag i. Det är säkert.

Hur reagerar folk på ditt beslut?

På många sätt, men är man 27 år gammal har man för det mesta mogna vänner, som respekterar ens beslut även om de gärna testar mig och skojar mig, men det bjuder jag på så länge tonen är god och de förstår ett nej. Klart att det finns ett fåtal som ser ned på en och föraktar en, men då har de ofta själv varit onyktra när de frågat varför jag inte dricker. Eller så är de inte vuxna nog att fatta debatten. Eller både ock. I början undrade jag om jag skulle förlora några vänner när jag slutade dricka, men det känner jag inte att jag har gjort. Det betyder väl nånstans att man har ganska bra vänner?

Hur har du påverkats av dessa månader?

Jag är i mycket bättre form och ölmagen är av förklarliga skäl inte lika stor, men det hänger också ihop med en ökad motionsdos framför allt i maj & juni. Det är de fysiska fördelarna. Sen har jag fått ett större självförtroende också, och det påverkar humöret till det bättre och gör mig mer inspirerad att ta tag i andra saker, som inte har med drickandet att göra. Skrivande, matlagning och så vidare. Och så har hushållsekonomin varit bättre än nånsin - jag gjorde en snabbkoll och räknade ut att jag har sparat ungefär 3500 kronor på fyra månader nu när systembolags- och pubölen uteblivit. Det vill säga, min Stockholmsresa och min Bornholmsresa tjänades in med råge.

Hur har din syn på folk som dricker förändrats?

I början var det som två olika världar, jag och dem. Men nånstans lär man sig att acceptera varandra. Jag slutar inte respektera folk för att de dricker, det är deras val. De får göra vad fan de vill, så länge de låter mig göra vad jag vill. Men - och detta är ett fett men - märker jag att folk far illa av alkoholen eller inte kan hantera den, eller missbrukar den på ett sätt som gör att de går ut över någon jag tycker om (inklusive dem själva) så agerar jag. Det hade jag inte gjort innan. Då var jag för feg, för att jag inte kände att jag var bättre än de som dricker. Det känner jag att jag är nu.

Har du saknat alkoholen?

Ja, i början. Då fattade jag inte hur jag skulle klara mig tills den 13 augusti och funderade många gånger på att skita i det. Men då hade folk bara sagt "jag visste det", "vad sa jag" och allt det där, och när folk inte trodde att jag skulle klara det sporrade det mig att vara stark i svaga stunder. Så allt eftersom veckorna gick försvann spritsuget totalt. Jag har ofta varit sugen på en kall öl i samband med ett besök på Möllan eller en fotbollsmatch, men aldrig på fest eller annars.

Kommer du att fortsätta vara nykterist?

Nej. På lördag är det fest. Då tänker jag dricka öl. Men med måtta, det tänker jag vara noga med framöver. Jag har köpt fyra stycken och de tänker jag dricka. Men inte fler. Jag tvivlar på att de där kamikazefyllorna återkommer i mitt liv, och jag har svårt att se mig själv köpa hem en flaska sprit eller beställa snapsar på krogen. Vin är också historia. Däremot har jag bjudits in i en whiskeyklubb och det ser jag fram emot. Vi snackar trots allt whiskeyprovningar och en gemensam passion för vuxna. Och vi träffas inte precis en gång i veckan. Jag kommer fortsätta dricka öl, jag gillar öl och så länge jag känner att jag kan kontrollera det kommer jag fortsätta med det. Samtidigt är jag medveten om mina genetiska förutsättningar, och när tiden blir mogen att föra namnet vidare i världen kommer jag vara extra varsam med vad som dricks. Men helnykterist? I perioder ja, men inte hela tiden. Inte så länge jag kan hantera det på ett moget sätt.

***

Jag är långt ifrån någon ängel eller föredöme, men känner ni att ni har några frågor eller funderingar så är det bara att fråga.

måndag 1 augusti 2011

Du min dejlige...regnvejrs-ö

Vad är det för en idiot som har gett Bornholm epitetet solskensön? Regnar för fan hela tiden.


Nej, riktigt så illa var det inte, men är man stället med flest soltimmar i Danmark per år borde ön kunna bjuda lilla mig på en minisemester med fint väder. Inte bara en kväll av fyra.

När det är sagt kan ni kanske gissa er till att jag har varit på Bornholm i dagarna fyra? Tänkte passa på att slipa löpformen och peppa Therese i spåret, hon ställde nämligen upp i ett motionslopp i etappform så det blev fem svettiga dagar i sand och lera, uppför backar och genom regnet. Och med lite gedigen support klarade hon det briljant. Jag drogs med av euforin och anmälde mig till nästa års tävling. Bornholm, vi vil mödes igen. Nån som vill hänga med? Vi kan hyra ett stort semesterhus och gruppmysa i dagarna fem. Här är en fin länk. Det gäller dock att bestämma sig snabbt, det är krig om platserna.

Nu tänker ni kanske Therese, hmm, kan det vara något på gång där? och då är ni inte ensamma. De senaste veckorna har jag bombarderats med nyfikna frågor och funderingar och har fått slå tillbaks allt. Det verkar på folk som att man inte kan få ta ett spontant beslut utan att ha känslomässiga baktankar, som fallet faktiskt är nu. Morsan ställde frågan idag som den femtielfte personen med motiveringen "jag är din mamma, jag måste ju få fråga". Hade det varit på det viset hade personen i fråga nog fått besked av mig före morsan och alla andra, som verkar jaga en intrig som inte finns.

Nu blir det vardag igen med schemalagt vuxenliv och uppvärmning inför den där halvmaran om två veckor, som för övrigt också var ett spontant beslut.

Några frågor eller funderingar på det?