torsdag 24 maj 2012

Inför Eurovision - Semifinal 2

Då var det dags för den andra och sista semifinalen i vårt favorit-hatkärlekstävling Eurovision Song Contest. 10 låtar ska till final och i dagens startfält hittar vi bland annat grannlandet Norge och förstås storfavoriten Loreen från Sverige.


Semin i tisdags var för övrigt kliniskt ren för skrällar. Albanien gjorde en sånginsats som gav mig den goda sortens rysningar och mina favoriter från Schweiz tog sig tyvärr inte vidare. Det gjorde däremot Cypern, Grekland, Danmark, Island, Irland, Ungern, Ryssland, Moldavien, Rumänien och Albanien då. 9 rätt prickade jag in här på sidan - helt okej.


Har tyvärr ingen tid att göra en lång presentation på kvällens bidrag, men ska försöka halv-liveblogga lite a la Sanne i tisdags, för den det må behaga. I stället hänvisar jag till grymmaste schlagerexperterna ESC-panelen och Pierres Schlager, dom har osunt mycket vetskap här.


Vanan trogen måste jag ändå komma med ett förhandstips...
***

Kvällens semi håller en förskräckligt risig nivå - den sämsta i mitt minne - och det är egentligen bara öppningsnumret Serbien och tunga favoriten Sverige som man med all säkerhet kan säga går vidare.

Årets bästa ballad står Estland för, det är en av mina absoluta favoriter i år och med Ott Leplands säkra stämma (kuul namn förresten) bör man gå till final. Fast det kan också drunkna i mängden, säger min magkänsla.

Turkiet har också seglat (nautisk term) upp bland favoriterna och det kan jag förstå, sjömansdängan är ganska trevlig faktiskt.

Norge gillar jag inte alls - dom skickar en utseendemässig blandning av Eric Saade och George Michael. Tooji är namnet och han sjunger en jobbig låt med en ännu jobbigare falsettröst. Jag hade velat kasta skiten långt bort, men jag tror att det showar sig till final.

Resten känns extremt svårtippade. Det kommer en kanonad av trista ballader (Bosnien, Slovenien, Portugal, Kroatien) och ett riktigt magsår i Georgien. Av dessa spår jag Slovenien den största chansen att gå vidare, men jag tror de lugna låtarna tar ut varann, också eftersom många av dem är geografiskt nära.

I stället tror jag att Ukrainas EM-låt går vidare, trots att jag känner en stark avsky för skiten. Slovakien har kvällens enda rocklåt och det kan räcka långt, de får också mitt tips. Tre återstår och där chansar jag på att Bulgariens kärleksfjäsk, Maltas mallisdisko och jo, faktiskt, Litauens osmakliga Love Is Blind tar de sista platserna.

Bubblare: Slovenien och Bosnien Herzegovina.

Bort alltså med: Makedonien, Holland, Vitryssland, Portugal, Slovenien, Kroatien, Georgien, Bosnien Herzegovina.

tisdag 22 maj 2012

Inför Eurovision - Semifinal 1

I kväll är det dags - Eurovisionspektaklet drar igång och vanan trogen är mitt intresse på topp och min koll ganska god. Semifinal 1 börjar klockan 21 i kväll och här är låtarna som är med och vad jag tror och tycker om dem.
10 av låtarna från kvällens semifinal går till lördagens final.

Den uppmärksamme läsaren har kanske noterat att jag påbörjade en koll som jag inte hade tid och immunförsvar att fullfölja, så vi bakar in de tre skrivna bidragen i inlägget här. Vill ni ha utförligare rapporter & historia om länderna och bidragen rekommenderar jag antingen Pierre's Schlager eller ESC-Panelen. Dom jävlarna har stenkoll.

***

1. Montenegro: Rambo Amadeus - Euro Neuro

Medelålders satiriker kör meningslösa rim med tung balkanbrytning och en humor som ingen i hela Europa förutom Rambo själv förstår. Det här är bland det sämsta i år, och som tur är har man hela tävlingen på sig att glömma det här.

Jag tror: Inte en chans att det går till final. Balkanländerna röstar i den andra semin, det har sett taffligt ut på repetitionerna, låten är kass och startnumret likaså. Chanslöst.

Mitt betyg: 1 av 10.




2. Island: Greta Salome & Jonsí - Never Forget

Jonsi var med i svängarna för en handfull år sedan men halvchokade med låten "Heaven" som inte nådde någon högre placering. Nu sjunger han en låt inspirerad av en 500 år gammal kärlekshistoria, en låt som Greta Salome skapat och sjunger med på. Halvloj tuggummietno vid första lyssningen, men duon gör vad de ska på scen.

Jag tror: Island kommer att gå vidare till final, men med knapp marginal. Sedan blir det en undanskymd tillvaro i finalen.

Jag tycker: 6 av 10.



3. Grekland: Eleftheria Eleftheriou - Aphrodisiac

Lite roligt att panka Grekland lägger sin inhemska final i ett shoppingcenter. "Kom hit, kolla in schlagern och passa samtidigt på att handla och stärka vår ekonomi". Bäst bredvid rulltrappan var cypriotiska Eleftheria, och ja ni gissade rätt: det här är klassisk grekisk danspop med snygg tjej som sjunger. Sånt de skickar vartannat år. Hon ser bra ut och sjunger okej, och refrängen blir ett äckligt öronplåster. Och inte på det bra sättet.

Jag tror: Final blir det ju såklart, Cypern röstar ju. Och en del andra. Men det kan bli den svagaste grekiska placeringen på länge - folk är förhoppningsvis rätt mätta på sånt här billigt trams. Nummer 14?

Jag tycker: 3 av 10.



4. Lettland: Anmary - Beautiful Song

Alltså, jag blir inte klok på det här. En del av mig gillar det, tycker att versen är lite fyndig och sjunger med i refrängen. En annan del av mig blir livrädd för henne, och det beror nog på de där ögonen som stirrar ner en och säger att om du inte passar dig, då går det jävligt illa. Det var ungefär allt jag hade att säga om Lettland.

Jag tror: Såg inte särskilt spännande ut på repetitionerna. Men kan man smyga in den där flashmobben från videon så är mycket vunnet. En flash mob funkar alltid. (ni vet, en spontan samling av folk som kör en enkel koreografi och som ser ruskigt coola ut på film men säkert sjukt löjliga live). Det blir ingen final i år, Lettland. Fast jag gissar att ni missar med minsta marginal, om det kan trösta...

Jag tycker: 3 + av 10



5. Albanien: Rona Nishliu - Suus

Halva Balkan kör med ballader i år och Albanien skickar tre minuters ångestfyllt skrik i form av Rona, som gör osannolikt mycket väsen av sig på den korta tid hon har till sitt förfogande.

Jag tror: Det här vore ett sömnpiller om det inte var för att hon sjunger riktigt bra (och högt) och då de flesta balladerna kommer i andra semin tror jag faktiskt att Albanien går vidare till final, trots att oddsmakarna tippar en tidig exit. Tror att jurygrupperna kommer att gillar det estetiska här. Väl framme i final blir det en bottenplacering. Slåss med Israel, Schweiz och säkerligen något skrälland om de sista biljetterna vidare.

Jag tycker: 2 av 10.



6. Rumänien: Mandinga - Zaleilah

Rumänien och Moldavien är alltid de länder jag kollar upp först när ESC-bidragen blir klara, för de levererar alltid. Det är galna upptåg, underhållande shower, konstiga instrument och fest. Så även i år när kubansk-rumänska (viva globaliseringen) bjuder på dansanta rytmer som känns helt rätt i tiden. Det här är min absoluta favorit i år.

Jag tror: Kvällens mest givna finalist, tillsammans med Ryssland. Kan gänget bjuda på en ordentlig fest på scen så kan det här bära hur långt som helst, för det känns mer äkta och lättuggat än exempelvis svåra Sverige och förmodade juryfavoriten Italien. Bra scenshow - då blir det topp tre med segerchans. Annars blir det ändå minst topp tio.

Jag tycker: 10 av 10. Bäst i år!



7. Schweiz: Sinplus - Unbreakable

Bröderna Groggini (de hette nått sånt) utgör det här bandet som influerats väldigt av U2, och det behöver ju inte vara dåligt. Nu sjunger man på ganska knackig engelska, men det har sin charm och jag gillar ju den här musikstilen annars så det är ingen överraskning att jag också är förtjust i det här. Påminner om Lovebugs "Highest Heights" för ett par år sedan.

Jag tror: Grabbarna måste lyfta sig avsevärt från repen om det ska bli final, för det har sett lojt ut och inte låtit alls lika bra som i videon, även om engelskan förbättrats. Jag saknar utstrålningen och energin på scenen, och det kommer att straffa sig tror jag. Så likt Lovebugs kommer man sannolikt inte till final, men jag håller tummarna och hoppas.

Jag tycker: 9 av 10.



8. Belgien: Iris - Would You

No I wouldn't. Belgien hade ett bra 2010 när johnmayeriga Tom Dice gitarrade hem en sjätteplats, men det är svunna tider. Späda Iris gör ingen glad med vad som börjar som en ballad och sedan får någon konstig halvtakt i refrängen. Jag fattar inget - hade hon sett lite sorgsen ut så hade det passat mycket bättre med låten men i stället står hon och klappar takten på höften i slutet. Fail. Plus dock för att hon liknar en blandning av Vanessa Lengies och min kusin Katrine.

Jag tror: Det här är tävlingens första pissepaus, om man alltså inte gjorde en fuling på Albanien, vilket jag inte kan klandra någon för. Givetvis räcker det inte till final. Men sist blir man inte heller. San Marino är ju med.

Jag tycker: 1 av 10.



9. Finland: Pernilla Karlsson - När Jag Blundar

För ett par år sedan var jag tillsammans med en tjej vars båda föräldrar är finnar, men hon pratade den klaraste svenskan. Så här i efterhand kan jag tycka att det var lite synd, för finlandssvenskan låter riktigt härlig när Pernilla sjunger (tjär utan tjänslor) och just det faktum att man förstår vad hon sjunger och att hon verkligen ser ut att mena det (eftersom låten är skriven till hennes mamma) gör upplevelsen ännu bättre. Sen tycker jag också att Pernilla är snyggast i tävlingen på sitt eget naturliga sätt. Jag är allt lite småsåld här.

Jag tror: Tyvärr lutar det åt att det inte blir final. Det är ganska tamt på scen, dansaren från den inhemska tävlingen är borta och jag tror inte att den suggestiva stilen faller Europas tittare i smaken. Kanske juryn, så det kan bli ett gränsfall. Men grundtipset är missad final.

Jag tycker: 8 av 10.



10. Israel: Izabo - Time

Det här doftar Cornershop och 60-tal och lite Kula Shaker och jag är stormförtjust. Försångaren liknar en israelsk gollum och resten av bandet ser inte alldeles för normala ut heller, så allt är som det ska vara. Skönt också att man inte kör ett fredsbudskap eller något annat politiskt trams nu när det är muslimska Azerbajdzjan som är värdar i år.

Jag tror
: Det här är väldigt charmigt och nu när man dessutom dissat clownerna från videon (jag gillar inte clowner) så har det bara ökat chanserna för en något överraskande finalplats. Jo, jag tror faktiskt Israel går vidare.

Jag tycker: 8 av 10.



11. San Marino: Valentina Monetta - The Social Network Song

Hette först "The Facebook Song" men man får ju inte göra reklam i dessa sammanhang så man fick snällt ändra. Jag överdriver inte när jag säger att det här är det sämsta jag någonsin hört i Eurovision. En 37-åring som sjunger om Facebook som vore det en porrsida, och försöker leverera alla klyschor med glimten i ögat. Så-jävla-dåligt. Mer vill jag inte skriva, jag blir fan förbannad...

Jag tror: Hur chanslöst som helst, trots att hon sjunger att hon har en miljon vänner. Det kan hon förresten inte ha efter att dom har hört detta... Jumbo i semi 1.

Jag tycker: 0, 000 av 10.



12. Cypern: Ivi Adamou - La La Love

Cypern kör en klassisk stekarsemesterlåt med Liv Tyler-lookalike. Låten sätter sig direkt och till skillnad från exempelvis Grekland och Sverige i den genren så är versen också bra.

Jag tror: Svårtippat. Egentligen borde den skoja sig rätt in i finalen men sången har varit allt annat än bra på repetitionerna och uppträdandet lämnar inget större avtryck heller. Jag tippar nog faktiskt på en dunderskräll här och att Cypern åker ut. Men jag hoppas inte det.

Jag tycker: 8 av 10.



13. Danmark: Soluna Samay - Should've Known Better

Danmark har gjort det till en vana att skicka solida låtar som enkelt tar sig till final och får en respektabel placering där, utan att på allvar kunna hota om titeln. I år är inget undantag. Soluna kör lite ångestladdad radiopop med Alannah Myles och Jewel-vibbar och det är hur omöjligt som helst att varken tycka bra eller dåligt om det.

Jag tror: Final blir det garanterat, utstrålning har tjejen ju. Sen gillar jag juggen i hoodie också som lirar cello - vem säger att vi danskar är dåliga på integration? Minus dock för Justin Bieber-kopian.

Jag tycker: 5 av 10.



14. Ryssland: Buranovskiye Babushki - Party For Everybody

Mycket har sagts om dessa glada tanter från en avlägsen region i Ryssland med sitt eget språk (udmurtiska) och det är väldigt kluvet hos folk. Så också hos mig. Jag gillar glädjen och det faktum att de slog ut übersmöriga Dima Bilan i den ryska finalen, men det är ju inte bra musik. Långt ifrån - det är faktiskt vämjeligt men charmen ger dem många pluspoäng. Den minsta tanten liknar min kompis Biffen.

Jag tror: Med en bättre låt hade det här nog fan kunnat vinna hela skiten. Tanterna tar sig lätt till final och om inte åldern sätter stopp för dem där så blir de....sjua.

Jag tycker
: 3 av 10.



15. Ungern: Compact Disco - Sound Of Our Hearts

Det här är ganska unikt i sin genre för kvällen och lite småtungt, passar perfekt efter dom ryska babuchkorna. Lite Nine Inch Nails över det hela, och försångaren liknar en sliten Adam Levine. Tummen upp.

Jag tror: Kommer att slåss om ett av de sista mandaten och jag tror faktiskt att man fixar det. Grabbarna har övertygat på repetitionerna och startnumret är inte det sämsta heller. Så final.

Jag tycker: 6 av 10.



16. Österrike: Trackshittaz - Woki Mit Deim Popo

Vulgärt, töntigt, billigt, dåligt, men faktiskt och lite småskoj. Låttiteln uppmanar till att skaka rumpa, men kommer Europa förstå det?

Jag tror: Europa kommer inte förstå det. Jag gör det inte heller, men det kan nog bli tre underhållande minuter ändå i all sin eländighet. Wir sind party-indianer? Ingen final här inte....eller? Nej, jurygrupperna fäller.

Jag tycker: 4 av 10.



17. Moldavien: Pavel Parfeny - Lautar

Det här ogillade jag från början, men hur ska man stå emot någon som bjuder på patenterade dansmoves som Gondolen och Motorcykeln på scen? Och till det en låt som växer med en refräng som faktiskt är ganska duglig. Edward Norton, anyone? Det här blir skoj på scen!

Jag tror: Finalen är gjuten, men jag är osäker på hur långt det kan bära där. Nånstans mellan 11 och 18 gissar jag.

Jag tycker
: 7 av 10.

¨

18. Irland: Jedward - Waterline

Ingen glömmer väl de två Ecstatytvillingarna från ifjor som hoppade runt på scen som superspeedade bumbibjörnar och fick en ganska framskjuten placering? Irland har den usla smaken att skicka bröderna igen, som visserligen ska ha fått mänskligare frisyrer men som fortfarande är lika örfilstiggande.

Jag tror: Låten är inte lika irriterande som i fjor och de är lite old news. Men refrängen och det ypperliga startnumret garanterar final.

Jag tycker: 3 av 10.



------------------

Så för att summera...

De här vill jag ha till final - i ordning:

Rumänien, Schweiz, Finland, Israel, Cypern, Moldavien, Ungern, Island, Danmark, Österrike.

De här tror jag går till final:

Rumänien, Israel, Grekland, Albanien, Irland, Danmark, Island, Ryssland, Moldavien och Ungern.

Klockan 21 i kväll, vänner!

söndag 20 maj 2012

En svensexa i korthet

I går deltog jag i mitt livs första svensexa. Om någon är så naiv att tro att det var min egen, så vill jag genast dementera.

Det är nämligen så att min gode vän Andreas ska avge löften nästa vecka, så lillebror Joel styrde upp en stor dag späckad av aktiviteter (och öl) för gommen och följeslagare. Vad som händer på en svensexa stannar på en svensexa men vi kan i alla fall konstatera att det inte blev några kroppsliga tömningar under fallskärmshoppningen och att Strippakuten kör med ockerpriser, så till den milda grad att det inte blev någon dansdejt för brudgommen som i stället fick kompensera med en resa till Köpenhamn nattetid med grabbarna. Vad som hände vet jag inte, eftersom jag avvek för att vårda min sargade kropp efter veckans feber och förkylning.

Men jag gissar att de gick på strippklubb.

torsdag 17 maj 2012

Inför Eurovision - Grekland

Klockan är närmare 4 på natten och i mitt förkylningshelvete kan jag inte sova. Vad är det som händer med mitt immunförsvar? Säkert tionde gången i år som jag har en eller annan åkomma. Så då kan jag lika gott daska på ytterligare en eurovisionlåt - nämligen nummer 3 i första semifinalen.

***

3. Grekland: Eleftheria Eleftheriou - Aphrodisiac

Om
: Eleftheria är egentligen från Cypern men bestämde sig för att hjälpa sitt krisande grannland. Eller ja, i ESC-sammanhang är det ingen kris alls för Grekland som får den ena topp tio-placeringen efter den andra. Om jag minns rätt blev man sjua i fjor med hiphop-balladen som ingen gillade utom jag. I år går man tillbaks till det klassiska grekiska stuket med en snygg brud och en typisk schlagerdanslåt a la Elena Paparizou. Om det kan glädja någon så kan jag också berätta att upphovsmännen är svenska.

Plus: Hon ser bra ut. Refrängen sätter sig som ett öronplåster.

Minus: Scenshowen ser väldigt tam ut både i den grekiska finalen och i första repet i Baku, och ska man lyckas med en sån här låt så ska det hända något runt omkring. Låten är för övrigt också väldigt tjatig. Och billig.

Jag tror: Final blir det helt säkert, men hur långt räcker det? Det kan mycket väl bli Greklands sämsta placering på många år, för vi har sett det här så många gånger förr och det finns låtar i genren som är mycket bättre. Till exempel grannen Cypern. Så final och en... 13:e plats.

Jag tycker: Jag är så jävla trött på den här typen av låtar som Grekland envisas med att skicka vart och varannat år, för att man prickade rätt EN gång på 2000-talet. Det händer inte mycket i låten och hon verkar inte ha utstrålning nog att lyfta en meningslös låt, även om hon sjunger helt okej. Förutom juckandet så var höjdpunkten i videon Google-annonsen om gravidyoga i Norrtälje. Det finns mycket som är värre i den här tävlingen så jag sätter betyget 3 av 10.

Andra schlagernördar tycker:
Måns Zelmerlöw, Inför Eurovision Song Contest: " Jag hade tänkt sätta en nolla på det här, men det ska jag inte därför att det är ju ändå lite småtrevligt och det här liksom oprovocerade troschockspartiet i mitten, det kan säkert få en och annan röst...Säkert min med. 2!" (av 5..)

söndag 13 maj 2012

Inför Eurovision - Island

Nummer 2 i första semifinalen har inga grannar. Ändå envisas vi i Norden med att ta Island i vår famn och se dem som våra bundsförvanter. En gång i tiden stod Island under dansk fana, det hade varit trevligt att se igen. Vi behöver några fler vettiga handbollsspelare och snygga tjejer - och det summerar den isländska befolkningen ganska väl, tycker jag...

***

2. Island: Greta Salome & Jonsi - Never Forget
Om: Greta är färsk i sammanhangen men Jonsi var med för en handfull år sedan när han sjöng låten Heaven som var bra på skiva men väldigt nervös på scen. Nu har han växt till sig och duon gjorde det faktiskt riktigt bra i den isländska finalen, sångmässigt alltså. Greta har för övrigt skrivit både text och musik till låten, som sägs ha fått sin inspiration från en 500 år gammal kärlekshistoria.

Plus: Dom funkar väldigt bra tillsammans på scen och måste dra nytta av det faktum att Rambo har gjort ett svalt intryck före denna låten. Det är här ESC börjar. Sen är det lite nordisk mytologi och det gillar folk. Island har ju faktiskt varit ett av de bättre nordiska länderna på sistone och det märks att man gör allvar av tävlingen, för det här är kvalitet rakt igenom.

Minus: Just det faktum att det är kvalitet rakt igenom gör att det här känns väldigt tillgjort. På scen sjunger de bra, men showen är inget vidare och ska man knipa stora fina poäng ska det vara ett kalas bredvid.

Jag tror: Final blir det nog, men mycket tack vare de nordiska grannarna och tonsäkerheten. Jag har svårt att se hur detta ska lyfta på scen, så jag tror att Island går vidare med knapp marginal och slutar typ 21:a i finalen.

Jag tycker: 5 av 10. Jag borde egentligen gilla det här, men det känns alldeles för opersonligt och tuggummi-etno. Men fiolen var fin, duon sjunger bra och det här är långt mycket bättre än mycket av det som komma skall, så sågen lämnas kvar i verkstan ett tag och islänningarna slipper undan med ett lagombetyg.

Andra schlagernördar tycker

Pierre, Schlager Experience: "Att lyssna på Never forget är som att kastas rakt in i en isländsk saga - och lyckas duon ta med sig den känslan till scenen i Baku är jag övertygad om att Europa, och i synnerhet tävlingens jury, känner samma sak. Finalplatsen känns trots ett taskigt startnummer gjuten och hur bra slutplaceringen blir tror jag beror just på hur man tänker illustrera temat på scenen. "

torsdag 10 maj 2012

Inför Eurovision - Montenegro

Okej, gott folk. Efter veckor med spanskt besök av min gode vän Gonzalo, studiebesök i Köpenhamn med mina gymnasieelever och en och annan fotbollsträning har jag äntligen hittat energi att ta mig an det stora spektakel vi entusiaster kallar för ESC - Eurovision Song Contest. Mina generella tankar om tävlingen formulerade jag i ett tidigare inlägg - nu är det hög tid att hoppa rätt in i tillställningen med bidrag nummer 1.

Ni vet säkert att det är två semifinaler där de 10 bästa länderna går vidare till final. I finalen väntar redan klara Italien, Spanien, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och värdlandet Azerbajdzjan.

***

1. Montenegro: Rambo Amadeus - Euro Neuro

Om: Rambo Amadeus (som inte är hans riktiga namn) är en välkänd satiriker på Balkan men jag ser inte det roliga och fyndiga i den här låten, som får den tveksamma äran att inleda årets Eurovision. Montenegro har inte varit med sedan 2009 och har aldrig kvalat in till finalen. I fjor var det förresten Polen som var först ut med låten Jestem, som blev sist i sin semifinal. I år är Polen inte med...

Plus: I YouTube-klippet nedan ser man två snygga damer som Gud skapade dem. Gissningsvis är de näck ungefär 1.52-1.54 in i klippet. Tyvärr får de nog inte följa med upp på scen men det hoppas jag i stället att åsnan gör.

Minus: Det mesta. Han i all sin sunkighet. Rimmen. Hans jobbiga basröst till den jobbiga basgången i bakgrunden. Och allt annat. Ska Montenegro skicka sånt här mög så kan man lika väl låta bli att delta. Jag vill ha tillbaks Polen!

Jag tror: Hade Rambo deltagit i den andra semin där Balkan dominerar så hade han kanske, kanske, kunnat knipa en finalplats. Här är han chanslös, även på grund av det dåliga startnumret. Men mest för att låten är riktigt kass.

Jag tycker: 2 av 10. En poäng för åsnan och en poäng för tjejerna i videon.

Andra schlagernördar tycker:

Haris, ESC-Panelen: "Jag tycker inte om låten. Det finns något som gör att man känner en sorts avsky mot den. Men texten är faktiskt rätt bra. Den har en bra innerbörd. Men inte ens det kan lyfta betyget."