torsdag 8 december 2011

Allt jag inte visste om potatis

I går intog jag min lunch på en thairestaurang i centrala Malmö och krängde en välsmakande gryta med ris, kyckling och grönsaker. Jag upptäckte att en av ingredienserna var potatis, och för en stund hamnade jag i total psykisk obalans. Ris och potatis tillsammans, vad händer där? Och i det thailändska köket. Finns potäter ens i Thailand?

På min matsmältande promenad hem funderade jag över dessa frågor och insåg att det var alldeles för oöverskådligt att försöka ta reda på själv. Så jag bestämde mig för att kontakta en expert och kom ihåg att jag hade sett något om potatis på Nyhetsmorgon i oktober, det fanns en grupp knölälskande människor i Alingsås som bland annat arrangerar Potatisens Dag med potatistavla och allt. Som äppeltavlan i Kivik, fast med pantofflor. Sällskapet kallar sig
Potatisakademien och jag lyckades nå den supertrevlige ordförande Fredrik van den Broek...




- Ja tjena Fredrik! Mitt namn är Sören och jag kommer från Malmö. Jag har en grym fråga om potatis, har du tid en stund?

- Öh okej... ja, det har jag väl alltid när en potatisfantast ringer! Vad kan jag hjälpa dig med?


- Kanon! Jo, jag käkade lunch på thairestaurang i dag och fick en gryta med både potatis och ris. Jag blev ganska ställd, det är ju två olika basvaror i en och samma rätt. Äter man ens potatis i Thailand?



- Det här kan jag nog inte ge dig ett exakt svar på. Asien är ju först och främst känt för ris men faktum är att man odlar mycket potatis också. Visste du att Kina är världens största potatisproducent?


- Ja, det visste jag faktiskt. Vet du vilket land som är tvåa?- Hmm. Ja, jag tror att det är Ryssland.

- Nej, det är faktiskt Kirgizistan. Det har jag läst nånstans. (Jag var segerviss för stunden men googlade efteråt och givetvis hade jag helt fel. Det var förstås Ryssland...)

- Okej, där ser man. I alla fall så vet jag att man har maträtter i Grekland och Egypten där man blandar ris och potatis, men jag visste inte att det förekom i Thailand.

- Nä, inte jag heller. Det är ju konstigt. Som att lägga spagetti på pizzan. Jag vet inte riktigt om jag gillar det. Du förresten, nu när vi ändå pratar: varför äter folk inte potatis längre?

- Det är den stora frågan som vi också jobbar med. För 50 år sedan åt vi 60 kilo potatis per person om året, nu är den siffran nere på ungefär 40. Och det är konstigt egentligen, för potatisen har vi ju i vår närhet, du som är från Malmö får din potatis från någon gård i närheten. Det är ju inte precis så att vi importerar den från Cypern, potatis kan du alltid få lokalt.


- Min teori är att den allmänna synen på potatis formas redan i skoltiden. När jag gick i skolan var det inte många som gillade potatis, den var alltid mjölig på gränsen till mosad. Och smakade konstigt.

- Det är för att man prioriterar det näringsmässiga och inte tar samma hänsyn till smaken, tyvärr. Oftast är potatisen förkokt och har transporterats långa sträckor.  Till exempel får skolorna i Alingsås sin kokta potatis från Sala, som ligger 35 mil bort. Det säger sig själv att den inte smakar som den ska då.

- Nej precis. Du förresten, när ni i Potatisakademien har era middagar, dricker ni något potatisrelaterat då också? Jag är från Skåne, så du förstår säkert vart jag vill komma...

- Ha, nja, vi träffas inte så ofta som man kanske skulle kunna tro och det finns inte så mycket drickbart av den sorten. Tidigare i Sverige gjorde man sprit av potatisen men det innebar samtidigt att folk svalt ihjäl, eftersom det var mera lönsamt att göra sprit av potatisen än att sälja den som mat. Nu finns det andra sätt att framställa sprit på, men jag vet att det finns en vodka som görs på färskpotatis, Karlssons Vodka heter den. Kolla upp den, den finns på Systemet.

- Du, det tänker jag göra. Tack för samtalet, Fredrik, det var kanon! Nu vet jag mycket mer om potatis än...jag nånsin trodde jag skulle göra. Stort!



- Inga problem. Visste du förresten att det finns lika många sorters potatis som det finns äpplen, och att de finns i alla olika färger och former? Härom året hittade man en 4000 år gammal nedfryst människa i Anderna som  begravts med frystorkad potatis, som inte alls var lik den potatisen vi känner igen i dag. Sen ser potatisen inte likadan ut beroende på var man är i världen heller.  Vi hade ett gäng iväg på studieresa till potatisens hemland Peru, och de berättade att potatisen såg ut som korv. Den potatis du hittar i mataffären är den utvecklade formen som knappt har några skönhetsfel alls.

- För då säljer den inte, va? Ungefär som böjda gurkor? Tyckte gruppen att den peruvianska potatisen var godare än vår svenska? Du vet som när man dricker vin i Frankrike och tänker ”fan vad gott” medan man i Sverige äcklas av samma flaska? Jag gillar i och för sig inte vin, men jag gissar att det kan vara så.

- Du, det var en bra fråga, jag ska kolla upp det. Hej!

***

Vad ska vi ta upp nästa gång? Är det något ni undrar? Jag är öppen för förslag och det finns inga frågor som är för dumma eller för konstiga för att jag inte ska ställa dem. Fråga bara Potatisakademien...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar